Scannen tegen nepgeneesmiddelen

FMD

In het eerste gedeelte van dit artikel een toelichting van de SBA. In het tweede gedeelte een toelichting vanuit de KNMP.

Falsified Medicine Directive

Vanaf 9 februari 2019 wordt een nieuwe Europese wet van kracht: de Falsified Medicine Directive (FMD). Apotheken mogen dan alleen nog receptgeneesmiddelen verstrekken met een intacte verpakking en na controle van een unieke identificatiecode (de 2D-code). Wat dit betekent in de praktijk? Hier vind je het antwoord op een aantal van deze vragen.

Welke gevolgen heeft de FMD voor het werk van apothekersassistenten?
Vanaf 9 februari 2019 moet je als apothekersassistent bij receptgeneesmiddelen controleren of de verzegeling intact is en de 2D-code op de verpakking wordt vermeld in de nationale databank. Dat laatste doe je door de 2D-code te controleren met een barcodescanner. In tegenstelling tot QR-codes is deze 2D-code nog niet te scannen via een app op je smartphone. Als de verzegeling niet intact is of de 2D-code niet wordt vermeld in de databank, dan mag je het receptgeneesmiddel niet meegeven aan de patiënt. En moet er een melding gemaakt worden bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.

Wanneer kun je het beste de 2D-code scannen?
De KNMP, VWS en IGJ hebben afgesproken dat je de 2D-code op elk moment in het apotheekproces mag scannen. Iedere apotheek mag dus zelf bepalen wanneer je scant: bij het inladen van de voorraad, bij de tenaamstelling, of voor de terhandstelling: aan de balie of als je de medicijnen meegeeft aan de bezorger of in de medicijnkluis legt. Uit onderzoek blijkt dat de kosten het laagst zijn als je de geneesmiddelen scant bij het inladen van de voorraad. Toch zijn er signalen dat veel ketens en apotheken pas scannen bij de terhandstelling, omdat dat de minste aanpassingen vraagt van het apotheekproces.

Wat moet je doen als de 2D-code niet voorkomt in de databank of de verzegeling aangetast is?
Lees hier over de huidige wijze van vervalsingen melden: bij de leverancier en IGJ. Deze blijft bestaan zolang er geen alternatief is. De Inspectie is bezig de mogelijkheden te verkennen voor een meldpunt valse geneesmiddelen; daarover wordt later dit jaar meer bekend.

Is het nog mogelijk een gedeelte uit een verpakking mee te geven aan de patiënt?
Ja, dat mag. Voordat je een verpakking voor het eerst aanbreekt, moet het geneesmiddel afgemeld worden uit de nationale databank. Vervolgens mag het resterende gedeelte uitgegeven worden op een ander moment.

Moeten bereidingen ook een unieke code en verzegeling hebben?
Nee, dat hoeft niet. De FMD gaat over receptplichtige geneesmiddelen in de geneesmiddelenketen. Hierbij wordt een uitzondering gemaakt voor bereidingen: bereidingen hoeven niet voorzien te worden van een unieke code en verzegeling.


Start FMD KNMP

KNMP op 9 februari bereikbaar voor vragen
De KNMP is op zaterdag 9 februari bereikbaar voor vragen en/of opmerkingen over de Europese richtlijn Falsified Medicines Directive (FMD). Van 9.00-17.00 uur is een helpdesk beschikbaar via het speciale FMD-telefoonnummer 070 37 37 410 en per mail via fmd@knmp.nl. Apothekers kunnen de komende maanden gebruik blijven maken van dit speciale FMD-telefoonnummer van de KNMP. Via de website zijn ook actuele vragen en antwoorden over de FMD te raadplegen.

Veelgestelde vragen KNMP:

Lees meer


Het was de moeite waard om dit te delen! Bronvermelding onder dit bericht.

Vriendelijke groet

Ellen Kruize

Apothekersassistent en intercedent bij Northeast Personeelsdiensten

Op de hoogte blijven van ons nieuws kan via deze link:


Kom jij naar ons Benefiet Symposium? Ben jij doktersassistent of apothekersassistent en heb je naar aanleiding van dit artikel vragen of ben je op zoek naar een andere baan? Ik help je graag, wil je meer weten neem dan contact met ons op. Alle vacatures kun je hier vinden. Northeast helpt graag om het werk leuker te maken!

Bron: SBA scannen

Bron: KNMP