MeToo in de apotheek

Carlo Schneider, Laren Nh

MeToo in de apotheek

Seksistische opmerkingen in de apotheek. Okay, denk je dan. Moet dat kunnen van klanten, moet je je dat als assistente laten welgevallen of zeg je er wat van?

Lastige zaken aan de balie. Dubbelzinnige opmerkingen, een hand op een hand of een hand op een knie in de spreekkamer. Wat doe je op zo’n moment als assistente? Negeren of zeg je dat je er niet van gediend bent, lopen de rillingen over je lijf of denk je wat een zielepoot of wellicht ach, arme man. Wat doe je als werkgever als je, meestal, achteraf hoort dat deze of gene iets tegen een van je medewerkers heeft gezegd wat not done is. Gaat u bellen of laat u het uw assistente het zelf oplossen een volgende keer, wordt het weggewuifd in de trant van: meid maak je druk, ene oor in andere oor uit? Da’s toch lastige materie. Waar ligt de grens? Die is voor iedereen anders.

Je zou je ogen soms uit de kop schamen als je hoort wat er tegen een assistente of 2e apotheker wordt verkondigd. Als je vader dat zou zeggen denk je ook van: pap doe nou niet of hier hoor ik ff niet bij. Begrijp me goed. Het is geen schering en inslag maar toch komt het vaker voor dan je denkt. Ook hier. En bedenk dan even dat de jongste assistente 43 is en de vrouwelijke 2e apotheker 29. Zo zijn er mannen die op een bepaalde toon vragen of ie er van voren in moet…….als ze willen pinnen ……

En als u deze associatie nog nooit heeft gehad, dan heeft u die nu. Bij een van de komende pintransacties. Ook al wordt er niets gezegd. Zo werkt ons brein. Hopelijk moet u dan even glimlachen.

A dirty mind is a joy forever zo je weet.

Op de werkvloer sta ik regelmatig aan het eind van de dag met slechts 1 assistente. Dan verkondigen wij aan de rest dat we eindelijk qualitytime hebben. Haha. Natuurlijk gewoon aanpoten en kwaliteit leveren dat laatste halfuurtje. Is dit dan seksistisch met wederzijds goedvinden of grensoverschrijdend? Ai.

Als 50-plusser heb je hooguit te maken met enig geflirt. Vorige week zei een typische exponent van een Gooische vrouw, lang, blond, grote zonnebril en onder de plamuur: wat zie jij er goed uit, en zo’n mooi kleurtje! Puur natuur hoor, en mijn laatste vakantiedag was 4 maanden geleden -). Als er een klik is dan is dat dus meestal met iets oudere dames. Terwijl ik in gesprek was met een nieuwe klant kwam een assistente mededelen dat een ander mij even wilde spreken. De nieuwkomer liet weten die maar even moest wachten want we hadden nou juist een “klik”. Nog oudere dames vallen voor mijn stemgeluid aan de telefoon. Wat heeft u toch een mooie sonore stem. Make my day.

Even een klein sprongetje maken naar de HKZ. Op het laatste moment kregen wij een B-afwijking aan de broek. Onze RI&E was enigszins gedateerd. Nou ja, zwaar gedateerd. De 2e apotheker en ik lagen in een stuip van de lach. So what? De auditor was niet echt amused. Nu moeten wij een ellelange vragenlijst doorakkeren waar onder andere de veiligheid op de werkvloer aan bod komt. Mogelijk komt het MeToo verhaal dus bij ons langs. Of gaat het alleen om agressie en geweld? En dan gaan we een plan van aanpak schrijven en hangen we wederom aan een geil PDCA-tje vast. Dat heet dan administratieve lastendruk. Overal kun je wel een reden voor bedenken om iets niet te doen.

Direct na afloop van de HKZ werd een HRMO schrapsessie van de VVAA bezocht. Discussiëren over de items die nou echt administratief gedoe opleveren in de apotheek. Aanwezig was de minister met de extravagante schoenen. Hij betuigde steun aan de sessie en weg was ie. De apo’s hadden gezelschap van ZN en VWS. Wie mist u in het rijtje? Inderdaad de individuele verzekeraars. Kom op mensen. Dat ken ech nie. De volgende keer wordt op uw aanwezigheid gerekend. De minister moet in maart naar de Kamer en als ie dan meldt dat de verzekeraars niet participeren, wat dan?

De top 3 van issues was wel hetzelfde maar daarna versnipperde het behoorlijk. Wat voor de een een last is, is voor de ander geen issue. Geen enkele bedrijfsvoering is dezelfde.  Opvallend was ook dat we eigenlijk niet zo heel veel willen schrappen maar vooral willen hervormen. De HKZ haalde ook de top 10 en dat is het lijstje wat uiteindelijk naar de minister gaat. We gaan meemaken wat er van komt.

Serge Gainsbourg en Jane Birkin: Je t’aime mois non plus

Dit artikel heb ik overgenomen van de onderstaande bron. Het was de moeite waard om het te delen!

Met vriendelijk groet

Ellen Kruize

Eigenaar Northeast Personeelsdiensten | Apothekersassistent

Ben jij doktersassistent of apothekersassistent en heb je naar aanleiding van dit artikel vragen of ben je op zoek naar een andere baan? Ik help je graag, wil je meer weten neem dan contact met ons op. Alle vacatures kun je hier vinden.

Northeast helpt graag om het werk leuker te maken! Op de hoogte blijven van ons nieuws kan via deze link: Aanmelden

Bron: Carlo Schneider, Laren Nh apotheekkennisbank