Informatie

Kennis, informatie en goede gewoontes

Nieuws uit de farmacie

 • Correctie van NZa maximumtarieven add-ongeneesmiddelen uit G-standaard april 2020
  op 03-04-2020 om 15:00

  Het ministerie van VWS heeft besloten de aanscherping van de maximumprijzen op grond van de Wet geneesmiddelenprijzen (Wgp) die per 1 april 2020 in zou gaan, tijdelijk met zes maanden (tot 1 oktober 2020) uit te stellen.

 • Ziekenhuisapothekers waken over voorraden ic-middelen
  op 03-04-2020 om 12:56

  Om tekorten te voorkomen aan geneesmiddelen die nodig zijn voor ic-patiënten met COVID-19 bewaakt de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers (NVZA) vanuit een landelijk centrum de beschikbare voorraden, en coördineert de inkoop van grondstoffen en de productie van apotheekbereidingen. “Midazolam gaat met emmers de deur uit.”

 • NZa pakt coördinatie op van planbare urgente zorg voor mensen zonder corona
  op 03-04-2020 om 12:10

  Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gevraagd om de planbare urgente zorg voor mensen zonder corona te coördineren. Het gaat bijvoorbeeld om zorg voor mensen met kanker, hartproblemen of neurologische problemen.

 • De Jonge: coranatests voor al het zorgpersoneel
  op 03-04-2020 om 07:40

  Door een verviervoudiging van de testcapaciteit in diverse labs is het vanaf half april mogelijk al het zorgpersoneel dat lichamelijk contact heeft met patiënten en patiënten met klachten buiten het ziekenhuis te testen op COVID-19. Dat heeft minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) bekendgemaakt.

 • IGJ: thuiszorgmedewerkers zijn onvoldoende beschermd
  op 02-04-2020 om 13:02

  Onder thuiszorgmedewerkers en zorgbestuurders zijn veel zorgen over het tekort aan persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals mondkapjes, brillen, schorten en handschoenen. Dat meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

 • Column 'Over medicijnen': Thuis werken aan de coronacrisis
  op 01-04-2020 om 09:00

  Sinds 13 maart werk ik thuis. Samen met alle 350 medewerkers van het CBG heb ook ik het verzoek gekregen voorlopig niet naar kantoor te komen. Vanwege de coronacrisis. Dat is best een gekke ervaring. Plotsklaps moeten we alles vanuit huis doen.

 • Landelijk coördinatiecentrum geneesmiddelen voor coronapatiënten op intensive care
  op 01-04-2020 om 07:00

  Om de sterk groeiende vraag aan geneesmiddelen op de intensive care voor de behandeling van coronapatiënten het hoofd te bieden, gaat de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuis Apothekers (NVZA) de coördinatie van de beschikbaarheid van deze geneesmiddelen landelijk organiseren. Dat hebben de NVZA, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), de Nederlandse Federatie van Universitair Medisch Centra (NFU), de Bond van Groothandelaren in het Pharmaceutische Bedrijf (BG Pharma), de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) met elkaar afgesproken in opdracht van het ministerie van VWS.