Informatie

Kennis, informatie en goede gewoontes

Nieuws uit de farmacie

 • Aantal verwijzingen naar ziekenhuis en ggz verder gedaald
  op 22-10-2020 om 12:15

  Huisartsen hebben vorige week opnieuw minder verwijzingen voor hun patiënten kunnen uitschrijven naar de ziekenhuiszorg en de geestelijke gezondheidszorg. Vorige week lag het aantal verwijzingen naar ziekenhuiszorg op 72% van wat we zouden verwachten zonder coronacrisis. Voor de geestelijke gezondheidszorg is dit 83%. Dat blijkt uit een analyse van de verwijsdata van ZorgDomein door de Nederlandse Zorgautoriteit.

 • Kora Doorduyn voorzitter CMDh
  op 22-10-2020 om 10:00

  Kora Doorduyn–van der Stoep is gekozen tot voorzitter van de coördinatiegroep voor wederzijdse erkenning en decentrale procedures voor geneesmiddelen voor mensen (CMDh). Zij was al vicevoorzitter van de CMDh sinds december 2018. In november 2020 volgt zij Laura Oliveira Santamaria op voor een termijn van 3 jaar.  

 • Ook na lockdown minder voorschriften antibiotica
  op 22-10-2020 om 09:01

  Na de versoepelingen van de coronamaatregelen in mei van dit jaar hebben huisartsen minder antibioticum voorgeschreven in vergelijking met dezelfde periode in 2019. Het aantal voorschriften voor antibioticum was tijdens de lockdown ook sterk gedaald. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel.

 • NZa: haal productieprikkels uit de zorg
  op 22-10-2020 om 08:52

  In het huidige zorgstelsel loont het voor zorgaanbieders om meer zorg te leveren dan nodig is. Die productieprikkels moeten uit het systeem, adviseert de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Ook is meer regie van de overheid nodig om de juist zorg op de juiste plek te krijgen.

 • In 60% van huisartsenpraktijken uitval personeel
  op 21-10-2020 om 15:07

  In bijna 60% van de huisartsenpraktijken vielen in de afgelopen weken huisartsen en praktijkmedewerkers uit door ziekte of quarantaine. Gemiddeld ging het daarbij om 17% van het personeelsbestand. Dat blijkt uit een peiling van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), die is ingevuld door 2400 huisartsen.

 • Tijdige toegang tot zorg: wat verwachten we van de zorgverzekeraars?
  op 20-10-2020 om 14:15

  De corona-uitbraak stelt zorgmedewerkers, zorgaanbieders en zorgverzekeraars zwaar op de proef. Het is nu extra duidelijk hoe belangrijk het is dat iedereen die dat nodig heeft, op tijd zorg kan krijgen. Duidelijk is dat niet één partij hiervoor de sleutel in handen heeft. Het garanderen van tijdige toegang tot zorg is een samenspel tussen zorgaanbieders en zorgverzekeraars, zorgkantoren, gemeenten en overheid.

 • Regulatory Science Magazine 11 over monitoring van coronavaccins
  op 19-10-2020 om 15:00

  In de elfde editie van het Regulatory Science Magazine van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) interviews met Peter Mol, hoogleraar Drug Regulatory Science, én met professor Miriam Sturkenboom over het ACCESS-programma, het internationale initiatief voor de monitoring van coronavaccins.