Informatie

Kennis, informatie en goede gewoontes

Nieuws uit de farmacie

 • Risico op doseringsfouten bij Cabazitaxel Accord
  op 13-04-2021 om 13:51

  Bij het gebruik van producten met cabazitaxel, een oplossing voor infusie, bestaat een risico op doseringsfouten. Dat ontstaat door verschillende manieren waarop twee producten verdund worden, meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

 • Update bijwerkingen coronavaccins (week 15)
  op 13-04-2021 om 13:02

  Deze nieuwe update gaat over alle binnengekomen meldingen van vermoede bijwerkingen die door deskundigen bekeken zijn tot en met 11 april 2021. Tot nu zijn dat 33.585 meldingen met...

 • Risico op doseringsfouten bij gebruik Cabazitaxel Accord
  op 13-04-2021 om 08:30

  Er bestaat een risico op doseringsfouten bij gebruik van producten met cabazitaxel, een oplossing voor infusie. Het risico ontstaat door verschillen tussen de manier waarop twee producten verdund worden. Hierbij wordt Cabazitaxel Accord (20 mg/ml concentraat voor oplossing voor infusie) in één stap verdund. En Jevtana (60 mg/1.5 ml concentraat en oplosmiddel voor oplossing voor infusie) in twee stappen. De Nederlandse medicijnautoriteit CBG adviseert zorgverleners daarom voor gebruik altijd de verdunningsinstructies van het cabazitaxelproduct te controleren.

 • Rechter: terecht boetes voor groothandel zonder vergunning
  op 12-04-2021 om 15:24

  Het Amsterdamse TheSocialMedwork, dat aan patiënten geneesmiddelen levert die in eigen land niet beschikbaar zijn maar elders op de wereld zijn goedgekeurd, heeft terecht boetes gekregen voor drie overtredingen van de Geneesmiddelenwet. Dat oordeelt de Rechtbank Amsterdam.

 • Risico op doseringsfouten bij gebruik noradrenaline
  op 12-04-2021 om 15:23

  Het gebruik van nieuwe noradrenaline-producten vergroot het risico op doseringsfouten omdat er voorheen maar een toedieningsvorm op de markt was: een concentraat dat verdund moet worden. Daarvoor waarschuwt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

 • Wisselen ongewenst – waarom staan sommige medicijnen niet op de lijst?
  op 12-04-2021 om 14:30

  Op 30 maart 2021 overhandigden wij het overzicht ‘Wisselen ongewenst’ aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Naar aanleiding van dit overzicht ontvingen wij veel vragen en zorgen over bepaalde medicijnen die er niet op staan. En dat begrijpen we. Voor medicijnen waarbij de afstemming zeer nauw luistert, zoals het schildkliermedicijn levothyroxine, blijft ons standpunt ongewijzigd. Bent u goed ingesteld op een medicijn? Dan is het beter dit medicijn te blijven gebruiken.

 • Zorgprestatiemodel klaar voor gebruik!
  op 12-04-2021 om 14:07

  De nieuwe bekostiging voor de ggz en de forensische zorg is klaar voor gebruik. De NZa heeft regelgeving en prestaties vastgesteld en de concepttarieven voor 2022 gepubliceerd. Er zijn bovendien verschillende factsheets en spelregels opgesteld. Ook de benodigde tabellen voor de bekostiging en voor zorgvraagtypering zijn beschikbaar. Met deze nieuwe informatie kunnen zorgaanbieders en zorgverzekeraars zich verder voorbereiden op de invoering van het zorgprestatiemodel in 2022.