Informatie

Kennis, informatie en goede gewoontes

Nieuws uit de farmacie

 • Aangescherpte instructies anticonceptiestaafje
  op 23-01-2020 om 16:44

  De instructies om Implanon NXT (etonogestrel-implantaat) te plaatsen en te verwijderen zijn aangepast. Aanleiding zijn meldingen van schade aan zenuwen en bloedvaten, mogelijk door verplaatsing van het – niet goed of te diep ingebrachte – anticonceptiestaafje.

 • Terugroepactie en schorsing geneesmiddel tegen actinische keratose (Picato)
  op 23-01-2020 om 15:00

  Het geneesmiddel ingenol-mebutaat (Picato) wordt door de handelsvergunninghouder teruggeroepen bij de patiënt. Er zijn aanwijzingen dat gebruikers een verhoogd risico hebben op huidkanker. Vanwege dit verhoogde risico heeft het EMA het geneesmiddel geschorst.

 • LUMC gaat medicatie printen voor kinderen
  op 23-01-2020 om 14:28

  Omdat veel jonge kinderen moeite hebben met slikken start het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) met het printen van medicatie op maat met behulp van een 3D-printer.

 • Bruins: geen herbeoordeling voor ranolazine
  op 23-01-2020 om 14:14

  Het geneesmiddel ranolazine, dat effectief zou zijn voor vrouwen met hartklachten, komt niet in aanmerking voor een herbeoordeling voor vergoeding vanuit het basispakket. Dat stelt minister Bruno Bruins van Medische Zorg in antwoord op Kamervragen van PvdA-Kamerlid Lilianne Ploumen.

 • Partijen slaan handen ineen voor Gezond en Gelukkig Den Haag
  op 22-01-2020 om 08:45

  De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en zorgverzekeraar CZ gaan deel uitmaken van Gezond en Gelukkig Den Haag (GGDH). Deze regiegroep streeft er naar dat iedere Haagse inwoner zich – binnen zijn eigen mogelijkheden – zo gezond en gelukkig mogelijk kan voelen. De gemeente Den Haag, zorg- en welzijnspartners verenigd binnen Stichting Transmurale Zorg Den Haag, GGD, LUMC-Campus Den Haag, burgerinitiatieven, kennisinstituten en verschillende zorgverzekeraars waren al betrokken.

 • Biosimilars: goed en goedkoper alternatief
  op 21-01-2020 om 15:08

  Biosimilars zijn een kwalitatief gelijkwaardig maar goedkoper alternatief voor originele biologische middelen. Hierdoor kon in 2018 € 150 miljoen worden bespaard ten opzichte van 2014 en konden bijna 25% meer patiënten worden behandeld met deze middelen. Dit blijkt uit eerste resultaten van het programma Biosimilars op Maat (BOM).

 • Meer kans diabetes laagopgeleiden ondanks goed eten
  op 21-01-2020 om 10:31

  Laagopgeleiden die gezond eten hebben een twee keer zo hoog risico op diabetes dan hoogopgeleiden met een gezond voedingspatroon. Dat blijkt uit onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).