Informatie

Kennis, informatie en goede gewoontes

Nieuws gezondheid

 • Hoe de coronacrisis bestaande verschillen uitvergroot
  door Anna Deems op 07-04-2021 om 20:25

  Woensdag was het Wereldgezondheidsdag. Gezondheidsorganisatie WHO roept op de wereld gezonder en eerlijker te maken voor iedereen. COVID-19 vergroot gezondheidsongelijkheid, ook in Nederland. Vooral bij bepaalde groepen is het fysieke en mentale welzijn verslechterd.

 • Waarom het belangrijk is om meer te bewegen
  door Dorien Dijkhuis op 07-04-2021 om 20:05

  Elke week stellen we een gezondheidsvraag aan een medisch deskundige. Deze week is de vraag: waarom moeten we eigenlijk meer bewegen en hoe doe je dat? Huisarts en leefstijldeskundige Jacqui van Kemenade: "Door te bewegen, blijven we tot op hoge leeftijd fit."

 • Situatie in jeugdpsychiatrie volgens inspectie 'onhoudbaar' door coronavirus
  door NU.nl op 05-04-2021 om 20:23

  Het coronavirus heeft de problematiek in de jeugdpsychiatrie verder vergroot. Hierdoor is de zorg voor jongeren met ernstige psychische problemen vastgelopen, blijkt uit onderzoek van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), meldt Nieuwsuur maandagavond.

 • Gezond of niet: worden onze ogen slechter van al die schermen?
  door Tijn Elferink op 31-03-2021 om 19:35

  We zitten langer achter beeldschermen dan ooit. Overdag Teams en Zoom, 's avonds Netflix en PlayStation. In de rubriek Gezond of niet duikt gezondheidsjournalist Tijn Elferink in een onderwerp waarover verwarring bestaat. Dit keer: worden onze ogen slechter van al die schermen?

 • Zo richt je je werkplek in om klachten te voorkomen
  door Dorien Dijkhuis op 31-03-2021 om 19:35

  Elke week stellen we een gezondheidsvraag aan een medisch deskundige. Deze week is dat: hoe richt ik mijn werkplek zo goed mogelijk in om klachten te voorkomen? Fysiotherapeut en bewegingswetenschapper Einte Rinsma: "Het aantal mensen met klachten aan arm, nek en schouder is aanzienlijk gegroeid sinds we massaal thuiswerken."

 • Ook mensen met autisme hebben behoefte aan sociaal contact
  door Sarah Sitanala op 31-03-2021 om 19:35

  Nog altijd bestaan er volgens verschillende autisme-experts te veel vooroordelen als het om autisme gaat. Juist daarom is de Wereld Autisme Dag van komende vrijdag nog steeds van belang om meer begrip en erkenning te creƫren. "Het is een misvatting dat iemand met autisme geen behoefte aan sociaal contact heeft", zegt Wouter Staal, bijzonder hoogleraar Autismespectrumstoornissen aan de Universiteit Leiden.

 • Dit is wat je kunt doen tegen migraine
  door Dorien Dijkhuis op 24-03-2021 om 20:51

  Elke week stellen we een gezondheidsvraag aan een medisch deskundige. Deze week is dat: ik heb vaak last van migraine. Valt daar iets tegen te doen? Huisarts Katrien van Wijnendaele: "Migraine komt bijna drie keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen."