Informatie

Kennis, informatie en goede gewoontes

Nieuws gezondheid

 • Aantal huisartsverwijzingen blijft dalen, een op vier verwijzingen 'mist'
  door NU.nl op 22-10-2020 om 11:08

  Het aantal verwijzingen van huisartsen naar ziekenhuizen en specialistische zorg is vorige week met ruim een kwart gedaald ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, meldt zorgplatform ZorgDomein donderdag. Uit cijfers van de laatste maand blijkt dat sinds het coronamaatregelenpakket van eind september een daling is ingezet van het aantal verwijzingen.

 • Zelf paddenstoelen plukken en eten? 'Afraden is het eerst wat ik doe'
  door Noémi Prent op 22-10-2020 om 08:06

  Eetbare en giftige paddenstoelen lijken soms verraderlijk veel op elkaar. Zelf zomaar wat paddenstoelen plukken en deze vervolgens gebruiken voor de avondmaaltijd, kan je duur komen te staan. "Er bestaan ongeveer vijftig tot honderd toxische paddenstoelen."

 • Miljoen euro voor meer onderzoek naar poeptransplantatie tegen diabetes
  door NU.nl/ANP op 22-10-2020 om 06:34

  Stichting Diabetes Onderzoek en het Diabetes Fonds schenken 1 miljoen euro aan het Amsterdam UMC om een onderzoek naar de rol van darmbacteriën bij diabetes type 1 voort te zetten, melden beide organisaties donderdagochtend in een persbericht.

 • Borstvoeding: niet zo voor de hand liggend als het lijkt
  door Laurine Croes op 21-10-2020 om 19:58

  Borstvoeding is een gezond en natuurlijk proces, maar dat betekent niet dat het voor alle vrouwen even makkelijk gaat. Bijna de helft stopt al na de eerste maand, blijkt uit een peiling van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid. De meeste vrouwen zouden wel langer door kunnen gaan, zegt lactatiekundige Teddy Roorda, maar ze moeten de juiste begeleiding krijgen.

 • Herfst of niet: van een duik in een koud meer knap je op
  door Noémi Prent op 21-10-2020 om 19:53

  Veel buitenzwembaden sluiten in de herfst en winter hun deuren. Hoewel de temperaturen flink dalen, kun je een plons in het open water nog steeds overwegen. Hoe ga je goed voorbereid op pad? NU.nl vroeg het aan twee zwemprofessionals.

 • Hoe praat ik met vrienden of familieleden die in complottheorieën geloven?
  door Michael Royall op 16-10-2020 om 17:09

  Wat als je vriend, familielid of collega het voor mogelijk houdt dat 5G wordt gebruikt om burgers met het coronavirus te besmetten? Of dat het virus eigenlijk een samenzwering is om de wereldbevolking onder de duim te krijgen? Discussies hierover kunnen zomaar uit de hand lopen. Hoe ga je de dialoog aan zonder dat de onenigheid tot een breuk leidt? Twee experts geven tips.

 • 'Mensen die op onregelmatige tijden eten, hebben vaker overgewicht'
  door Dorien Dijkhuis op 14-10-2020 om 19:31

  Voor onze gezondheid maakt het niet alleen uit wát we eten, maar ook wannéér we dat doen, blijkt uit onderzoek. Voedingswetenschapper Gerda Pot: "Een calorie is niet op elk moment dezelfde calorie."