De apotheek en gebruik van een groepsapp

Je zet je telefoon aan, 200 berichten!

Je bent net klaar met werken in de apotheek of huisartsenpraktijk en pakt je telefoon: ‘Whatsapp ik word gek!’

Northeast heeft een aantal tips om het wat gemakkelijker te maken.

Je zucht al bij de gedachte aan de groepsapps. Berichten van andere apothekersassistente of doktersassistenten over de nieuwjaarsborrel in je zakelijke app. Groepen met de buren over de organisatie van een straatfeest of je sportclub over de training. Een Familie-appgroep waarin iedereen reageert op foto’s tot alle neven en nichten aan toe. Dan nog maar niet te spreken over de schoonfamilieapp 😉 Probeer dan maar eens lekker te ontspannen.

Veel communicatie gaat tegenwoordig in groep chats. Bijvoorbeeld met Whatsapp waarmee je via je telefoon kan chatten. Wanneer je in de apotheek of praktijk aan het werk bent en je gaat naar huis, dan ken je het vast wel. Soms 50 gemiste berichten. Het is niet alleen tekst, het gaat ook om foto’s, filmpjes en emoticons. Natuurlijk gaat het ook om: ‘ok’ ‘yes’ of ‘haha.’ Maar je gaat niet zomaar uit een groepsapp. Dan mis je wel teveel berichten.

Uit de appgroep op het werk stap je ook niet zomaar. Dat is toch echt ‘Not done’. En als iemand straks stuurt: ‘gefeliciteerd’ dan ‘moeten’ alle anderen ook weer iets sturen. En dan zijn er nog mensen die dan de volgende dag weer kletsen over wie er niet reageerde. Laat iedereen in zijn waarde.

Je hebt ook leuke app’s met moeders op school. Dan krijg je soms de hele kinderspeelgoed catalogus toegezonden, omdat het gaat om een kinderfeestje. Waarbij je daarna vaak van alle ouders weer een foto/videoverslag ontvangt van het kinderfeestje.
Toch zitten er ook veel voordelen aan het gebruik van een appgroep. Je hebt meestal veel sneller een reactie als via de e-mail.

Nu is het zo dat we niets willen missen. We zijn bang om er niet bij te horen. Je kunt ook precies merken wie er wel in de groep zitten en wie niet. Je gaat dingen missen als je er niet bij in zit. Het is tegenwoordig heel normaal dat je contact hebt met mensen via de app die je nooit zou bellen. Dat zijn mensen in je onlinenetwerk. Je ontvangt van elkaar informatie. Wanneer er veel naar elkaar wordt verzonden krijg je ook informatie die voor jou niet interessant is. Het scheiden van informatie wordt daarom erg moeilijk. Het wordt nu al wel meer geaccepteerd dat je uit een groepsapp stapt.

Toch zitten er ook veel voordelen aan het gebruik van een appgroep. Je hebt meestal veel sneller een reactie dan via de e-mail. We versturen meer berichten met de app, dan we eerder deden met SMS. Het is immers gratis, dus lekker veel voor weinig.

Om toch een beetje overzicht te houden in de groepsapp lijkt het me daarom handig om deze tips met jullie te delen:

1 Experimenteer en maak voor elk verschillend onderwerp één appgroep aan bijvoorbeeld voor de apotheek of huisartsenpraktijk:
–    Nieuwjaarsborrel van de apotheek of huisartsenpraktijk
–    Rooster wijzigingen van de apotheek of huisartsenpraktijk
–    Werkbespreking apotheek of huisartsenpraktijk
–    Apotheek of huisartsenpraktijk privé berichten (niet iedereen wil hierin, maak vooral geen verwijten)
–    Apotheek of huisartsenpraktijk verbeterbord (onderwerpen die je graag met lean wilt verbeteren, wel uitschrijven en ophangen natuurlijk)
–    Apotheek of huisartsenpraktijk succes app (successen vier je samen, vooral leuk om later op terug te kijken) probeer iedere maand 1x een doel te stellen en dit doel samen te behalen!

Zo filter je alle berichten en kun je alles gemakkelijk terugvinden. Wanneer je als je gesprekken wist, blijf je in een groepsapp gewoon staan. Dus je blijft erin zitten alleen alle ontvangen teksten zijn weg.

2 Zodra een agenda item geweest is kan je deze groep verlaten en wissen.

3 Ga niet van ieder uitje een verslag sturen naar de mensen die er niet bij waren.

4 Groepen verlaten als je er niet aan deel neemt. Laat ieder die niet mee wil, niet antwoorden verlaat de groep. Het lijkt misschien heel onaardig, om er zo uit te stappen, maar het scheelt een hoop onnodige berichten.

5 Maak afspraken in de app over het gebruik van de app op het werk bijvoorbeeld:
–    Tijden: We appen alleen overdag als het over werk gaat (in het Frankrijk hoef je buiten werktijd zelfs je e-mail niet te beantwoorden!)
–    Uitsluiten: Vooral in grote groepen is het handig om te vragen alleen te reageren als je het gelezen hebt. Of als je een uitzondering bent.
–    Reactietijd: Stuur en bericht uit en zet erin voor welke data/tijd je een reactie verwacht i.v.m. eventuele vervolgacties.
–    Stemmen: Stem als er meer dan de helft het eens is gaan we het zus of zo doen. Helaas kan dit bij een appgroep niet anoniem 😉

6 Twee personen zijn hoofd en beheren de app (hanteren de regels)
Houdt iemand zich niet aan de afspraken stuur deze persoon dan een privé bericht en ga dit niet in de groep bespreken.
Iedere groepsbeheerder kan een deelnemer als beheerder aanwijzen. Een groep kan een onbeperkt aantal beheerders hebben. Een deelnemer aanwijzen als groepsbeheerder:
–    Open de groepschat in WhatsApp.
–    Tik op het onderwerp van de groep.
–    Tik op de deelnemer die je beheerder wilt maken.
–    Tik op ‘Maak beheerder’.

7 Zet geluiden bij de groepsapp uit.
–    Veeg de naam van de groep naar links in het chatscherm.
–    Tik op ‘Meer’ en vervolgens op ‘Stil’.
–    Kies hoe lang je de chat wilt dempen.

8 Laat de beheerder het weten als je het even teveel wordt.

9 Zet zo af en toe eens je telefoon uit! Je zult zien dat het je veel oplevert. Offline zijn is een luxe! 

 

Laat je weten of je iets aan deze tips hebt gehad?

Wij zijn ook gemakkelijk te bereiken via Whatsapp.

 

Ben je werkzaam in de apotheek of huisartsenpraktijk en heb je een vraag aan Northeast? Over een vacature voor een apothekersassistent, doktersassistent een invaller, het vinden van een nieuwe collega of over onze nascholing?

Via onze contactpagina kun je al onze contactgegevens vinden. Tot App!

We willen graag anderen helpen. Kom jij naar de inspiratiemiddag? Een geaccrediteerde nascholing waarbij de opbrengst wordt gedoneerd aan het goede doel!

Northeast helpt graag om het werk leuker te maken! Op de hoogte blijven van ons nieuws kan via deze link: Aanmelden

Wat vinden wij belangrijk:
• Kwaliteit;
• Geen hoge kosten;
• Persoonlijke interesse in uw bedrijf of u als persoon;
• Duidelijke afspraken;
• Goede samenwerking.

Neem contact op