De anticonceptiepil wel leverbaar

De anticonceptiepil is weer uitgeleverd 10-12-2018!

Helaas waren er in november en begin december ernstige leveringsproblemen met de meest gebruikte anticonceptiepil. Deze zijn zoals het lijkt nu weer opgelost.

We zullen in dit artikel 4-12-2018 een lijst publiceren met apotheken die wel kunnen leveren zodat patiënten hier heen kunnen met het recept #omdenken:

  • Poliklinische apotheek in het Rode Kruis ziekenhuis – Beverwijk – Duits alternatief
  • Sumatra apotheek – Amsterdam -Ethinylestradiol/levonogestrol 30 teva
  • Apotheek Montfoort – Montfoort – Duits alternatief
  • Apotheek Waterwijk – Almere – Generiek van PCH, Microgynon, Levonance uit Duitsland.
  • Molukken Apotheek Amsterdam -Levemin uit Duitsland, Teva, Aurobindo
  • Apotheek Maar – Nederweert – Levomin
  •  Apotheek Nilling Hendrik Ido Ambacht – microgynon 30, stediril, wecare en aurobindo
  • Mercator apotheek – Amsterdam –  levonorgestrel/ethinylestradiol 150/30 aurobindo en microgynon 30
  • Boots Apotheek Schijndel
  • Boots apotheek Utrecht

U kunt uw apotheek aanmelden via ons contact formulier

Wij zoeken voor u in alle apotheken naar een goed alternatief.

Inmiddels is er goede hoop Mylan gaat uitleveren. Zoals op 5 december per e-mail bekend gemaakt.

Iedere apotheek kan en mag zonder

importvergunning en artsenverklaring de pil bestellen bij bijvoorbeeld orly pharma, daar is momenteel de Levomin te bestellen uit Duitsland.

De pil slikken is een zeer betrouwbare methode om zwangerschap te voorkomen. Helaas zijn er momenteel leveringsproblemen met de meest gebruikte anticonceptiepil. U vindt hier antwoorden op veelgestelde vragen over dit tekort.

Er is momenteel onvoldoende voorraad aanwezig van de anticonceptiepil in de apotheken door leveringsproblemen. U vindt hier de antwoorden op veelgestelde vragen.

1. Om welke soort anticonceptiepil gaat het?

Het gaat om de anticonceptiepil die ethinylestradiol/levonorgestrel 0,03/0,15mg bevat, dit is de meest gangbare variant van de anticonceptiepil.

2. Wat is de oorzaak van dit tekort?

De oorzaak verschilt per fabrikant, bij een aantal van hen speelt een productieprobleem. Doordat er een tekort is bij bepaalde fabrikanten, is de vraag bij de overige fabrikanten verhoogd. En die fabrikanten hebben niet zoveel voorraad dat ze de extra vraag aan kunnen.

3. Hoe lang duurt dit tekort?

Het tekort is eind augustus begonnen, dus houdt al enkele maanden aan. Op de website Farmanco worden de verwachte levertijden getoond. De verwachting is volgens fabrikanten nu dat het tekort voor het einde van 2018 is opgelost (dit is echter geen garantie).

4. Komen medicijntekorten vaker voor?

Helaas neemt het aantal medicijntekorten de afgelopen jaren alleen maar toe. De tekorten kennen veel verschillende oorzaken. De belangrijkste oorzaak zijn de lage medicijnprijzen in Nederland. Een lage prijs is op zich goed om de zorg betaalbaar te houden, maar het heeft wel een belangrijke bijwerking. Nederland is maar een klein land. In combinatie met lage medicijnprijzen zijn we al snel minder aantrekkelijk voor fabrikanten. Dit werkt tekorten in de hand.
Lees meer over medicijntekorten

5. Wat zijn de alternatieven voor de anticonceptiepil die ik gebruik?

Er bestaan nog meer soorten anticonceptiepillen die u zou kunnen gebruiken (bijvoorbeeld met een andere sterkte of een iets andere werkzame stof). Daarnaast kunt u ook andere voorbehoedsmiddelen gebruiken (denk bijvoorbeeld aan het spiraaltje of een vaginale ring). Uw apotheker gaat graag met u in gesprek over het meest geschikte alternatief. U kunt ook uw (huis)arts raadplegen.

6. Is overstappen naar een alternatieve anticonceptiepil gevaarlijk?

Overstappen naar een alternatief medicijn voor de pil is over het algemeen niet gevaarlijk. Van de pil waar nu het tekort aan is, die ethinylestradiol/levonorgestrel 0,03/0,15mg bevat, is het risico op trombose het kleinst. Voor een aantal andere anticonceptiepillen (zogenoemde ‘derde-generatiepillen’) is dit risico hoger. Uw apotheker en/of uw (huis)arts weten voor welke varianten van de pil dit geldt, ga hier gerust over in gesprek. Overgaan op een ‘lichtere’ variant van de pil (met 20 µg ethinylestradiol) geeft iets meer kans op onregelmatig bloedverlies. De betrouwbaarheid wat betreft bescherming tegen zwangerschap, is voor de alternatieven (bij juist gebruik) gelijk aan de pil waar nu een tekort aan is.

7. Is het verstandig om de anticonceptiepil online te kopen?

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport waarschuwt dat receptmedicijnen die online worden verkocht vaak vervalst zijn. De stof die er in zou moeten zitten, zit er regelmatig niet in. Hierdoor werkt het medicijn niet. Soms zit er een andere stof in dan er op de verpakking staat en kunt u last krijgen van – zelfs ernstige – bijwerkingen. En soms zit er minder werkzame stof in dan er op de verpakking staat. Daardoor werkt het medicijn minder goed. Het gebruik van vervalste medicijnen kan dus ernstige gevolgen voor uw gezondheid hebben. Als het medicijn niet vervalst is, kan het ook gevaarlijk voor u zijn. Bijvoorbeeld omdat het verkeerd is opgeslagen. Een voorbeeld hiervan is dat het medicijn is bewaard bij een te hoge of te lage temperatuur. Daarnaast kan het medicijn gevaarlijk zijn omdat het een hulpstof bevat waar u allergisch voor bent.
Ga daarom altijd langs uw eigen (huis)arts als u een receptmedicijn wilt hebben. Hij kent u en uw medische geschiedenis. Ook kunt u advies vragen aan uw apotheker. Uw apotheker en uw arts kunnen het beste beoordelen of het medicijn geschikt en veilig is voor u. Lees meer over dit onderwerp

8. Krijg ik te maken met extra kosten door het tekort aan de pil?

Omdat de anticonceptiepil ethinylestradiol/levonorgestrel 0,03/0,15 mg niet goed leverbaar is, krijgt u deze misschien in kleinere hoeveelheden dan u gewend bent. Dan kan het zijn dat u meer betaalt. Iedere keer als u een medicijn op recept ophaalt, betaalt u namelijk het aflevertarief voor kosten van de farmaceutische zorg (naast de kosten van het medicijn zelf). Het aflevertarief voor medicijnen op recept kost ongeveer € 6,00 per keer. Als u de anticonceptiepil in een keer voor een heel jaar ophaalt, betaalt u slechts een keer het aflevertarief voor 12 maanden á ongeveer € 6,00. Haalt u de anticonceptiepil voor drie maanden op, dan betaalt u het bedrag van ongeveer € 6,00 per 3 maanden (± € 10,21/12 mnd en ± € 7,53/3 mnd) enz. Het kan ook zijn dat u meer betaalt als u een alternatieve anticonceptiepil krijgt. Mocht uw medicijn uit het buitenland komen, dan zijn deze vaak duurder dan de medicijnen in Nederland. Hier moet u helaas rekening mee houden. U kunt uw zorgverzekeraar vragen of deze kosten worden vergoed.

9. Vergoed mijn zorgverzekeraar eventuele extra kosten?

Afhankelijk van uw verzekering worden extra kosten voor een vervangend (duurder) medicijn vergoed. U kunt daarover het beste contact opnemen met uw zorgverzekeraar.

Dit artikel heb ik deels overgenomen van de onderstaande bron. Het was de moeite waard om het te delen!

Met vriendelijk groet

Ellen Kruize

Eigenaar Northeast Personeelsdiensten | Apothekersassistent

Kom jij naar ons Symposium?

Ben jij doktersassistent of apothekersassistent en heb je naar aanleiding van dit artikel vragen of ben je op zoek naar een andere baan? Ik help je graag, wil je meer weten neem dan contact met ons op. Alle vacatures kun je hier vinden.

Northeast helpt graag om het werk leuker te maken! Op de hoogte blijven van ons nieuws kan via deze link: Aanmelden

Bron: apotheek.nl/themas/anticonceptiepil