Afreageren | Doktersassistent | Gastblog

In de wachtkamer

Ik zit in de wachtkamer van mijn huisarts te wachten, ik ben de enige in de wachtkamer. Al snel komt er een vrouw van een jaar of 50 binnenlopen. Ze valt op een stoel naast me neer en begint te praten. Ik begrijp dat ze net urine heeft ingeleverd bij de assistente en dat ze het belachelijk vindt dat die haar een paar vragen heeft gesteld over haar precieze klachten.

“Vind jij het ook niet belachelijk?

Als ik heel eerlijk ben heb ik totaal geen behoefte aan een gesprek met iemand die ik niet ken hier over. Aan de toon en de houding van deze mevrouw te merken maakt het toch niet uit wat ik zeg, dus ik besluit gewoon niet te reageren. Maar dat is niet wat mevrouw wil. Na haar hele tirade schudt ze me aan mijn arm en vraagt op een dwingende toon: “Vind jij het ook niet belachelijk? Nou? Die assistentes denken maar dat ze dokter zijn. Wat ze moet doen is een test doen en mij antibiotica geven. Als dat al te moeilijk is”!

Nu, als ze het dan per se weten wil, dan zal ik haar vertellen wat ik ervan vind ook…

“Mevrouw, ik vind het niet belachelijk. Het tegenovergestelde juist. Heeft u enig idee waarom ze al deze informatie wil weten? Nee? Vraag haar dat dan de volgende keer in plaats van tegen een ander op haar af te gaan zitten geven. Weet u waarom ze dat weten wil?

U heeft nog nooit een blaasontsteking gehad zegt u net. U kunt dus niet de klachten herkennen van een eerdere keer. Met een stick worden meerdere dingen getest in de urine. Als er nitriet uitkomt is het duidelijk, dan is het een blaasontsteking.

Dan is het nog wel belangrijk om te weten hoe het verder met u gaat. Heeft u koorts? Bent u ziek? Heeft u koude rillingen? Dat is namelijk van belang om te weten welke antibiotica er gegeven moet worden. Misschien komt er geen nitriet op, maar wel witte of rode bloedcellen, of eiwitten. Afhankelijk van u klachten kan dat een indicatie zijn voor verder vervolgonderzoek.

Dat kan een 24-uurskweek zijn of een kweek in het laboratorium. Misschien is de test wel negatief, dat wil zeggen dat er niets uit komt, maar u heeft wel klachten aangegeven. Bijvoorbeeld van een branderig gevoel of buikpijn. Dit kan dan verder uitgevraagd worden en kan dan leiden tot een advies of een afspraak. Het kan dus zijn dat u komt omdat u een antibioticum wil, en naar huis gaat met medicijnen tegen een schimmelinfectie – ik geef maar een voorbeeld. Dus belachelijk? Nee. Ik zou het goede zorg willen noemen”.

Ik zwijg. Verdikkeme Evelien, denk ik bij mezelf, je had je niet zo uit je tent moeten laten lokken.

Mevrouw kijkt me aan. Ik zie dat haar houding is veranderd. En als ze begint te praten merk ik dat haar toon ook anders is. “Dat is veel informatie. Dat wist ik inderdaad niet. Sorry, ik heb een slechte dag, dat had ik niet moeten afreageren”

“Sorry”

“Sorry dat ik maar door bleef ratelen”, zeg ik, “ dat kwam vast ook niet zo aardig over”.

“Geeft niet kind (hahaha, ik blijf eruit zien als 20 denk ik), maar hoe weet je dit eigenlijk allemaal?”

En dan zeg ik het met trots: “Ik ben er ook één, ik ben doktersassistente”

 

Kom dan naar ons Northeast Benefiet Symposium

Eveline Schrijft. Wil jij horen wat Eveline nog meer te vertellen heeft? Kom dan naar ons Northeast Benefiet Symposium in Apeldoorn. In Assen kan Eveline helaas niet aanwezig, maar er zijn wel mega leuk andere sprekers! Je kunt ons hele programma hier vinden: http://34.141.188.173/programma-northeast-benefiet-symposium/

Dit artikel heb ik overgenomen van de onderstaande bron. Het was de moeite waard om het te delen!

Met vriendelijk groet

Ellen Kruize

Eigenaar Northeast Personeelsdiensten | Apothekersassistent

Op de hoogte blijven van ons nieuws kan via deze link:


Kom jij naar ons Benefiet Symposium? Ben jij doktersassistent of apothekersassistent en heb je naar aanleiding van dit artikel vragen of ben je op zoek naar een andere baan? Ik help je graag, wil je meer weten neem dan contact met ons op. Alle vacatures kun je hier vinden. Northeast helpt graag om het werk leuker te maken!

Bron: Doktersassistente Eveline schrijft facebook.com/doktersassistenteevelineschrijft